Grup țintă: Copii cu tulburări pervazive de dezvoltare, verbale, integrate în învățământul de masă.
Scopul:
Scopul acestui grup de dezvoltare psihosocială constă în dezvoltarea abilităților de socializare, înțelegere a mesajului, organizare, adaptare, evaluare, creare, luare de decizii, exprimarea propriilor opinii, argumentare, empatizare la copiii cu TSA.
Cum se va desfășură:
Întâlnirile vor avea loc o dată pe săptămână începând cu data de 7 martie, miercurea de la ora 18:30 și vor cuprinde grupe de maxim 6 copii.
În îndeplinirea scopului vor fi folosite 2 tehnici în metoda Neurologic Music Therapy și anume: MEFT (Musical executive function training) și MPTC ( Music psychosocial training and couseling).
Neurologic Music Therapy este un sistem de cercetare bazat pe 20 de tehnici clinice pentru trainig-ul senzoriomotor, trainig-ul pentru comunicare și limbaj și training-ul cognitiv.
NMT poate fi folosit atât în rândul pacienților cu autism, cât și în rândul pacienților cu tulburări neurologice, Alzheimer, tulburări care afectează cogniția, mișcarea, comunicarea etc.
Acest sistem a fost dezvoltat de Michael Thaut, profesor în muzică și neuroștiințe și director științific al centrului ,,Biomedical Research in Music”, Colorado State University.
Tehnica MEFT (Musical executive function training) include exerciții de improvizație și compoziție în grup sau individual în vederea practicării abilităților funcționale ca organizarea, rezolvarea de probleme, luarea de decizii, înțelegerea mesajului, crearea de raționamente. Tehnica MPTC (Music psychosocial training and couseling) folosește reprezentarea muzicală pentru a rezolva problemele legate de controlul emoțiilor, exprimarea afectivă, coerentă cognitiva, orientare in realitate si interactiunea sociala adecvata.
Toate exercitiile vor fi executate cu ajutorul muzicii si al intrumentelor muzicale ( thunder, Kalimba, djembe, tobe, pian, wood frog etc).
Organizator:
Grupul este organizat de Asociatia Piano Therapy si Cabinet Individual de Psihologie Tatiana Danciulescu, iar facilitatorul este Tatiana Danciulescu – singurul terapeut din Romania format in Neurologic Music Therapy.
Desfasurarea grupurilor:
Întâlnirea 1 – Cunoasterea membrilor si a regulilor grupului
Intalnirea 2 – recunoasterea si exprimarea emotiilor
Intalnirea 3 – Managementul furiei si empatizare
Intalnirea 4 – Interactiune si comunicare
Intalnirea 5 – Relatiile, abilitati de a urma si de a fi urmat intr-un grup
Intalnirea 6 – Constientizarea propriei persoane, stima de sine, concept de eu
Intalnirea 7 – Comportamente si interactiuni sociale adecvate
Intalnirea 8 – Orientare in realitate si gasirea de solutii.
Intalnirea 9 – Recunoasterea surselor de motivatie exterioare si mecanisme de reactie
Intalnirea 10- Recunoasterea si anticiparea unor comportamente nedorite si prevenirea lor
Intalnirea 11 – Cresterea increderii in sine si acultarea si incurajarea celor din jur
Intalnirea 12 – Concluzii si rezolutii