Au muzicienii cu auz absolut mai multe trăsături autiste decât muzicienii fără auz absolut?
25.10.2019
Show all

Primul studiu care valideaza Metoda Piano Therapy pentru copiii diagnosticati cu autism, recunoscut la nivel international de comunitatea stiintifica

Elsevier, cel mai mare portal de articole științifice din lume, a publicat primul studiul care validează Metoda Piano Therapy pentru copiii diagnosticați cu autism. Tatiana Dănciulescu, psihopedagog autonom și logoped, a pus bazele metodei Piano Therapy în România începând cu anul 2014, metoda fiind înregistrată la OSIM.

În 2018, Tatiana Dănciulescu împreună cu Alexandra Zaharia, al doilea autor al studiului, au demarat studiul pilot prin intermediul căruia au fost explorate efectele preliminare ale metodei Piano Therapy pentru copiii cu tulburări din spectrul autist.

După ani de studiu și practică, sunt fericită să anunț validarea de către comunitatea științifică internațională a primului studiul care confirmă rezultatele metodei Piano Therapy pe care o folosim la asociația cu același nume de peste 8 ani. Îmi doresc din suflet ca un număr cât mai mare de copilași diagnosticați cu autism să beneficieze de rezultatele extraordinare pe care această metodă terapeutică le are pe 3 piloni importanți: dezvoltarea motricității, îmbunătățirea limbajului și a comunicării, dar și a comportamentului“., a declarat Tatiana Dănciulescu, autor principal și fondatoarea metodei Piano Therapy în România.

În cadrul studiului publicat în The Arts of Psychotherapy , unul din jurnalele Elsevier, au participat 60 de copii din România, diagnosticați cu autism, 30 în grupul experimental și 30 de copii în grupul de control. Toți copiii au fost evaluați la începutul perioadei (Time 0) folosindu-se testul PEP3-Psychoeducational Profile -Third Edition. După evaluare, copiii din grupul experimental au beneficiat de 2 ședințe de Piano Therapy pe săptămână, timp de 4 luni, iar copiii din grupul de control și-au continuat în această perioadă programul lor obișnuit. Patru luni mai târziu (Time 1), toți participanții au fost invitați la o nouă reevaluare cu același test.

Rezultate și beneficii

Rezultatele studiului arată că participanții din lotul experimental, care au beneficiat de ședințele de Piano Therapy, au înregistrat o îmbunătățire semnificativă pe următoarele arii:

  • dezvoltarea motricității
  • îmbunătățirea abilităților de comunicare și a limbajului
  • îmbunătățirea comportamentului adaptiv.

Întreg materialul poate fi consultat la link-ul de mai jos, cu mențiunea că acesta este disponibil în mod gratuit până la data de 27 Ianuarie 2023.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0197455622001083?dgcid=author

Ce este Metoda Piano Therapy și cui i se adresează?

Metoda Piano Therapy este o metodă terapeutică complementară, dedicată copiilor diagnosticați cu autism, care are ca scop dezvoltarea motricității, a limbajului, atenției și îmbunătățirea comportamentului, cu ajutorul pianului. Această metodă folosește tehnici din analiza comportamentală aplicată și este adaptată nevoilor fiecărui copil.

Vârsta minimă de participare este de 3 ani. Ședințele sunt individuale.

Unde se desfășoară ședințele Piano Therapy?

Asociația Piano Therapy este singurul centru calificat să ofere astfel de ședințe. Acestea se derulează sub îndrumarea unui terapeut format în metoda Piano Therapy, în ritmul și modul propriu de învățare al fiecărui copil.

Asociația a fost fondată de Tatiana Dănciulescu, psihopedagog autonom și logoped recunoscut de Colegiul Psihologilor din România.

www.pianotherapy.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *